SAVE ROHINGYA

 Kekejaman besar-besaran sedang berlaku di Asia, Myanmar. Lebih 600,000 pelarian Rohingya telah dipaksa keluar dari rumah mereka dengan keganasan. Kebanyakannya telah melintasi tanah ke Bangladesh, sementara yang lain telah dibawa ke laut untuk sampai ke Indonesia,Malaysia dan Thailand. Kebanyakan mereka tinggal di kem pelarian yang tidak mempunyai kebebasan bergerak atau akses kepada makanan, air, sanitasi, penjagaan kesihatan dan pendidikan. Selamatkan Mereka, Derma Sekarang!!

'TULONG" MARAWI

Krisis kemanusian berlaku di Marawi City. Lebih 200,000 orang telah berpindah dari Marawi City disebabkan pertempuran yang sedang berlangsung antara tentera dan ahli-ahli Kumpulan Maute.

Lebih daripada 50,000 penduduk berpindah adalah kanak-kanak. Masih terdapat keperluan untuk membantu mereka dengan makanan, air minuman, kemudahan sanitasi dan penjagaan kesihatan.

Mari bersama kita bersatu untuk membantu orang-orang di Marawi. Derma Sekarang!!

MADRASAH AL MUBARAK

 Penubuhan Sekolah Al-Ghazali yang menggabungkan kedua-dua madrasah dan sistem pendidikan moden adalah sebahagian daripada Projek Perintis Pendidikan HaRUM dengan kerjasama Akademi Al-Ghazali. Silibus pelajaran kurikulum mematuhi keperluan Kementerian Pendidikan Malaysia, Jabatan Agama Islam Malaysia dan mengikut kaedah Manhaj Al-Ghazali. HaRUM mengalu-alukan sumbangan daripada orang ramai untuk pembangunan Akademi Al-Ghazali.

MADRASAH AL MUBARAK

Sebanyak 4 perwakilan HaRUM telah turun padang ke Filipina Tawi Tawi untuk melaksanakan Misi Kemanusiaan Nusantara. Berdasarkan kaji selidik dan pemerhatian yang dibuat semasa misi ini, kami mendapati bahawa orang Tawi Tawi begitu dahaga untuk pendidikan terutama pendidikan agama.

Kedua-dua Prof Rajan (Madrasah AlMubarak Advisor) dan Ustaz Muhammad Sali (Madrasah AlMubarak Principal) memberitahu kami bahawa mereka tidak lagi menerima sebarang dana pendidikan daripada Kerajaan. Madrasah juga tidak mampu membayar gaji untuk 22 kakitangan yang berada di Madrasah. Kini Madrasah AlMubarak menampung lebih daripada 32 anak yatim. Oleh kerana kekurangan dana dalam menyediakan makanan kepada pelajar, mereka tidak mempunyai pilihan untuk menghantarnya kembali kepada keluarga mereka.

Bantuan anda sangat diperlukan! Sumbangan anda amat diperlukan!

Sokongan Anda Amat Diperlukan

MASA UNTUK BANGKIT BERSAMA