skip to Main Content
Misi Bantuan Kemanusiaan Pakistan

Misi Bantuan Kemanusiaan Pakistan

November 2023 – Alhamdulillah HaRUM telah menjalankan aktiviti Misi Kemanusiaan di Pakistan.

Misi ini adalah rentetan daripada ramai saudara kita di Pakistan yang masih lagi mengalami kesan besar dan belum pulih kehidupan mereka dari bencana banjir besar yang melanda mereka pada tahun lepas.

Dana bantuan yang disumbangkan rakyat Malaysia kepada HaRUM telah disalurkan kepada hampir 200 buah keluarga di Wilayah Faisalabad & Kumrat Valley. Bantuan disampaikan dalam bentuk set keperluan barangan asas.

Pemerhatian kami masyarakat di kawasan pendalaman terutama nya di Kumrat Valley masih lagi bergelut bagi membangunkan kembali kehidupan & sosio ekonomi mereka pasca banjir ini walaupun telah setahun berlalu.

Memandangkan juga Pakistan bakal berdepan musim sejuk, HaRUM juga telah mengagihkan pakaian musim sejuk kepada hampir 100 anak-anak jalanan di 2 buah pusat perlindungan dan sekolah di sekitar Lahore.

Pada lawatan ke Pakistan kali ini, kami juga berkesempatan untuk bertemu bersama wakil pengurusan NGO Al Khidmat Foundation Pakistan di ibu pejabat mereka di Lahore bagi bertukar pandangan serta menguatkan jaringan yang terbina bagi misi yang akan datang.

Dengan kerjasama & bantuan diberikan oleh NGO Al Khidmat Foundation Pakistan & Saudara Junaid (aktivis kemanusiaan) di Kumrat Valley ini banyak membantu melancarkan misi kami pada kali ini.

Terima kasih kami ucapkan kpd semua yg terlibat menyumbang dana & membantu bagi menjayakan Misi Kemanusiaan Pakistan kali ini.

(Link ke Fb)

Back To Top