skip to Main Content
Majlis Iftar Kasih Ramadan HaRUM

Majlis Iftar Kasih Ramadan HaRUM

Syukur alhamdulillah Majlis Iftar Kasih Ramadan HaRUM 2024 bersama Muafakat Komunti U5 Subang telah berjaya dilaksanakan semalam di hadapan kedai My Coffee Shoppe, Subang Permai milik Bonda Aminah yang banyak membantu golongan asnaf disekitar kawasan Kg. Melayu Subang.

Hampir 200 orang tetamu yang hadir pada majlis berbuka kali ni yang terdiri daripada beberapa keluarga asnaf, ibu aminah, anak yatim, anak-anak Tahfiz Al-Khawarizmi, wakil-wakil komuniti, anak-anak muda komuniti yang datang untuk berkhidmat dan warga subang U5.

Jam 6 petang majlis bermula dengan ucapan aluan dan taklimat pengenalan tentang kempen ‘1 Keluarga 1 Rumah Cahaya’ serta penerangan tatacara Rumah Cahaya kepada tetamu yang hadir untuk diamalkan di rumah bersama keluarga masing-masing dan diteruskan dengan alunan bacaan Selawat dan Zikir.

Tanpa diduga sekitar 7 malam sebelum berbuka,majlis terpaksa ditangguh seketika kerana hujang yang sangat lebat dan menyebabkan kebocoran kecil pada beberapa khemah dan limpahan air yang membasahi kawasan lantai khemah program.

Namun begitu majlis tetap diteruskan dan kami memastikan semua tetamu yang hadir dapat menikmati juadah berbuka walaupun dalam keadan hujan lebat. Dan disediakan ruangan khas solat di Pejabat Bonda Aminah berhampiran restoran serta ruangan di khemah dan juga madjid berhampiran bagi tetamu lelaki.

Situasi yang berlaku menyebabkan ada beberapa susunan aturcara yang terpaksa dibatalkan seperti solat isyak terawih berjemaah dan terus kami singkatkan kepada penyampaian sumbangan Pek Keperluan Makanan Asas dan Wang Tunai kepada tetamu dan penerima sumbangan yang hadir. Segala bantuan pek makanan asas, duit raya dan tajaan berbuka puasa kali ini adalah hasil sumbangan masyarakat melalui projek tahunan Bakul Kasih Ramadan HaRUM.

Semuanya pulang dengan gembira. Ada anak2 kecil yang seronok dapat peluang mandi air hujan, kaum ibu-ibu mengucapkan berkali2 terima kasih tanda syukur, ada seorang bapa yang sudah lama tidak menerima bantuan katanya ‘saya tidak pernah meminta tapi bila dapat tau dapat bantuan ni Ya Allah bersyukurnya..’. Tetamu diberikan goodies bag kuih raya dan bekalan moreh untuk dibawa pulang. Dan majlis ditutup dengan bacaan doa Ustaz Abdul Rahman, mudir Akademi Tahfiz Al-Khawarizmi dan selawat asyghil.

Kami mengucapkan terima kasih kepada para penyumbang dan teruskan memberi sokongan kepada kami untuk berkhidmat membantu mereka yang memerlukan. Tabung Bakul Kasih Ramadan HaRUM juga masih dibuka untuk program Bazar Raya Pasar Komuniti yang bakal menyusul. Bertujuan menjual barangan keperluan asas dengan harga murah dari pasaran untuk persiapan raya bagi golongan yang berpendapatan rendah. Teruskan menyumbang dan memberi sokongan.

(Link ke FB)

Back To Top