skip to Main Content
Ziarah Kasih Back To School HaRUM 2024

Ziarah Kasih Back To School HaRUM 2024

Sempena permulaan sesi persekolahan 2024, HaRUM sekali lagi telah menganjurkan program Back To School pada sabtu (9 Mac 2024) yang lalu dengan konsep ‘Ziarah Kasih’ dimana para sukarelawan HaRUM menyampaikan sumbangan dengan terus menziarahi 30 buah rumah keluarga asnaf di sekitar Subang U5. Majlis Selawat secara ringkas juga telah diadakan semasa ziarah untuk mewar-warkan kempen 𝟭 𝗸𝗲𝗹𝘂𝗮𝗿𝗴𝗮 𝟭 𝗥𝘂𝗺𝗮𝗵 𝗖𝗮𝗵𝗮𝘆𝗮 bagi menggalakkan mereka mengamalkan selawat bersama keluarga di rumah masing-masing. Tatacara Rumah Cahaya juga diberi kepada mereka sebagai panduan.

Berbeza dengan tahun lalu, diadakan Seminar Pembinaan Jati Diri bersama para pelajar semasa majlis penyerahan sumbangan Back To School dijalankan. Namun pada tahun ini, atas saranan Presiden HaRUM Malaysia Tuan Sayed Khairul Mizan, HaRUM mengambil pendekatan yang berbeza dengan konsep ‘Ziarah Kasih’ supaya dapat mengenali mereka dengan lebih dekat dan berkongsi kasih dan kegembiraan secara langsung dengan mereka.

Program yang diadakan ini telah memberi manfaat kepada 50 penerima yang terdiri daripada pelajar Prasekolah hingga Tahun 6 dengan harapan usaha ini dapat menjadi motivasi kepada anak-anak untuk kembali ke sekolah dengan hati yang tenang dan gembira di samping dapat meringankan beban ibu bapa bagi menyediakan kelengkapan sekolah anak-anak. Antara kelengkapan yang diberikan seperti beg sekolah, Pakaian sekolah dan juga wang tunai untuk perbelanjaan.

Tujuan kempen “Ziarah Kasih Back to School ” ini diadakan setiap tahun adalah untuk membantu meringankan bebanan keluarga asnaf, B40 dan juga ibu aminah (ibu tunggal), terutama sekali yang mempunyai ramai anak-anak kecil akan mula bersekolah pada tahun mendatang.

Mohon para penyumbang memberi sokongan terhadap kempen ini agar sumbangan bekalan persediaan sekolah yang disalurkan memberi manfaat kepada mereka.

Back To Top